Intel Core i5 vs i7: Vilken är det bästa Valet för Spel 2024?

Även om debatten om PC vs. konsol är mycket kontroversiell i sig själv, finns det en hel debatt inom PC-spelsamhället om vilken typ av PC man ska bygga, vilka komponenter man ska bygga den med, vilket grafikkort man ska använda och framför allt vilken centralprocessor, dvs. vilken CPU som ger bäst prestanda för nya och kommande spel. Debatten förblir aldrig statisk eftersom tekniken utvecklas och nyare spel har bättre och bättre grafik och förbättrad spelupplevelse och nivådesign. De processorer och grafikkort som du behöver för att spela dessa spel med förändras och utvecklas också hela tiden.

Medan konsolspelare bara behöver byta till nästa generations konsol är det lite mer komplicerat för PC-spelare. Varje komponent i speldatorn måste tänkas ut i kombination med alla andra komponenter. Mycket vikt läggs vid GPU:n eller den grafiska processorenheten, och PC-spelare sparar ofta pengar för nästa generations grafikkort. Men processorn i speldatorn spelar en mycket mer avgörande roll för hur bra din speldator presterar. Även om Core-i9 fortfarande är relativt ny och kanske inte ligger inom budgetintervallet för de flesta PC-spelare, finns det en hel del diskussioner på nätet mellan att välja en Core i5- och en Core i7-processor.

Intel Core i5 vs Intel Core i7 – Jämförelsetabell

Intel Core i5 vs i7: Vad är skillnaden?

Fram till AMD:s senaste triumfer på marknaden var i5- och i7-processorlinjerna två av de mest populära för spel och allmän datoranvändning. Dessa processorer erbjuder ett brett utbud av förmågor på olika prisnivåer och är generellt sett välkända namn i processorvärlden.

Med i7:or som är inriktade på PC-entusiaster och avancerade konstruktioner är det inte alls förvånande att se högre basklockfrekvenser och imponerande boostalternativ också.

Kärnkoncept

En CPU-kärna är en CPU:s processor, vilket går tillbaka till den tid då varje CPU bestod av en enda kärna. Vanliga skrivbords-CPU:er har numera allt mellan fyra och sexton kärnor, och varje enskild kärna kan ta sig an en annan uppgift.

En hög andel av Intels Core i5- och i7-processorer från den tionde och elfte generationen har minst sex kärnor. För allmän datoranvändning anses sex kärnor förmodligen vara det bästa alternativet – men även CPU:er med åtta kärnor är numera lätt överkomliga. De senaste i5-modellerna tenderar att ha sex kärnor – bortsett från de i5-modeller med flera trådar som används i bärbara datorer, som vanligtvis har fyra kärnor. Många av de senare i5- och i7-modellerna har sex kärnor och de högre modellerna har åtta kärnor.

Vad är cacheminnet?

Förutom högre klockfrekvenser och extra kärnor har i7-processorer i allmänhet också stora cacheminnen. Cacheminnet är processorns inbyggda minne och hjälper processorn att hantera uppgifter och få tillgång till data snabbare. Ju större cache-storlek, desto bättre utrustad är du för att hantera multitasking, men det är inte en utmärkande specifikation som de flesta ägnar sig åt. Skillnaden mellan de två föregående generationerna av processorer är bara storleken, där Core i5 har 12 MB L3-cache och i7 har 16 MB.

Hyper-Threading

Hyper-threading är en teknik från Intel som ökar processorns prestanda vid flertrådiga uppgifter. Hypertrådning får det att verka som om en enskild kärna har fördubblats, vilket gör att varje kärna kan hantera två trådar samtidigt. Den här tekniken är mycket praktisk när det gäller arbete som är starkt beroende av multitasking, till exempel rendering.

Generellt sett kommer en CPU med Hyper-threading att vara mycket mer kapabel än en utan. Om din allmänna datoranvändning handlar om multitasking är hyper-threading förmodligen ett måste för dig. Det är inte alltid lätt att se hur många kärnor och trådar en CPU har, men du kan gå över till vår CPU-hierarki för att hitta mer information och jämföra specifikationer.

Turboförstärkning

Turbo Boost är i huvudsak en överklockningsfunktion från Intel som automatiskt kör processorkärnan snabbare än dess basklockfrekvens. Oavsett vilken Intel-processor du har kommer de alla att ha en bas- och boostklockhastighet. Det är viktigt att notera din boostklockhastighet och se till att du har tillräcklig kylning för jobbet om du planerar att överklocka. Hur högt din klockfrekvens kan gå beror på chipets utformning och hur länge det kan hålla de ökade hastigheterna.

Snabbt ord om integrerad grafik

Det finns en anledning till att vi ser Intel-processorer vid rodret på de flesta bärbara datorer, det är för den integrerade grafiken. Eftersom en vanlig bärbar dator inte är utformad för spelande finns det inte mycket behov av eller utrymme för ett dedikerat grafikkort. Dessa maskiner förlitar sig på vad som kallas integrerad grafik eller Intels HD/ UHD Graphics.

Eftersom grafiken är integrerad med processorn sparar detta i allmänhet ström och är en smart grafisk lösning för bärbara datorer. Namnkonventioner för integrerad grafik fungerar i allmänhet på samma numeriska sätt som Intels processorer, ju högre nummer desto bättre. Trots detta är det värt att notera att om du verkligen vill njuta av spel i 1080p och högre, måste du satsa på ett dedikerat grafikkort.

Vad är bäst för din budget? Core i5 eller Core i7?

Detta bör tas med en nypa salt, men generellt sett är Core i5 CPU:n inriktad på den budgetmedvetna massan som bryr sig om prestanda. Baksidan är att i7 generellt sett skulle vara för entusiaster eller spelare med dyra riggar.

Så varför överväga en i5? Jo, de är generellt sett billigare och en av de mest mainstream-processorer som finns på marknaden. För vanliga datoranvändare som surfar på webben eller använder enstaka lätta program är i5 i stort sett perfekt för dina behov.

Om du är en person som arbetar med krävande program som Adobe-sviten eller vill göra några avancerade spel, kan Core i7 vara det bättre alternativet. Oavsett vilken processorserie du väljer kan du förvänta dig en rad alternativ för att täcka olika behov och budgetar, men summan av kardemumman är: för spel ska du välja en i5 eftersom spel inte utnyttjar Hyper-threading-tekniken och för multitasking ska du sikta på en i7. Intel kan ge dig ytterligare vägledning om hur du väljer en spelprocessor.

Skäl för att välja Core i5

I den här videon jämförs prestandan mellan Core i5 10600K och Core i7 9700K i tio stora spel, dvs. Red Dead Redemption 2, Fortnite, Assassin’s Creed Odyssey, Project CARS, The Witcher 3 med flera. Som du kan se presterar Core i7 bara något bättre än Core i5, men till en högre kostnad. Det område där Core i7 verkligen lämnar i5 bakom sig är multitasking tack vare flera kärnor och hyper-threading-teknik.

Majoriteten av datorspelare skulle inte vara villiga att betala extra pengar för en Core i7 för att kunna köra program i bakgrunden medan de spelar spel. De pengar du skulle spara skulle kunna investeras i ett anständigt grafikkort. Det är värt att påpeka att även tidigare generationer av Core i5 är kompatibla med de senaste grafikkorten, till exempel RTX 3070, som är en av de mest kraftfulla grafikprocessorerna som för närvarande finns på marknaden.

Skäl att välja Core i7

Det mest uppenbara skälet är den fantastiska klockfrekvensen. Med Core i7 kan du få upp till 5,1 GHz tack vare dess konstruktion med åtta kärnor och sexton trådar. Du får dock betala ungefär extra pengar jämfört med Core i5 från samma generation. Är dessa extra pengar värda det? Tja, det beror på dig som användare. Om du är en streamer som behöver spela spel samtidigt som du är inloggad på en streamingplattform som Twitch kan extrakostnaden vara värd det för dig som spelar spel och laddar upp till streamingplattformar samtidigt.

Intel Core i5 vs i7: Vilken är det bästa valet för spel

Den andra primära anledningen till att välja Core i7 är det som gamers på senare tid har kallat “framtidssäkring”. Som de säger, förändring är permanent. Det gäller särskilt för spelmarknaden. Tekniken kommer att fortsätta att bli bättre, och spelen kommer att fortsätta att kräva allt kraftfullare datorer för att kunna köra dem utan att tappa FPS och med en anständig grafikkvalitetsnivå. Det innebär att du måste fortsätta att uppgradera ditt system för att hålla jämna steg med alla dessa förändringar. Så i stället för att ständigt köpa ny hårdvara kan det vara klokt att lägga lite extra pengar och köpa en kraftfull processor som bör hålla i minst ett par generationer av spelkonsoler.

Risken med denna strategi är förstås att framtiden alltid är osäker. Du vet inte vilken typ av grafikkort som kommer att släppas av sådana som AMD eller NVidia och vilka hårdvarukrav de kommer att ställa. Det finns en chans att du trots att du har en Core i7 ändå måste fortsätta att byta komponenter i din hårdvara. Framtidssäkring kanske inte är så säkert som det låter.

Slutliga tankar

PC-spelentusiaster måste ständigt uppgradera sina system tack vare den ständigt föränderliga tekniken i sig och spelen som kräver mer och mer prestanda av din dator. I ett sådant scenario har spelarna många alternativ att välja mellan. Ändå kan det ofta vara svårt att bestämma sig för det bästa alternativet, tack vare de många myter som florerar om hur viktiga en processor och en GPU egentligen är.

När vi går igenom marknaden för processorer som är idealiska för spel, sticker Core i5 och Core i7 ut. Core i5 är bättre prissatt, men Core i7 ger bättre prestanda vid multitasking. Om du är en streamer kanske det är mer vettigt att investera lite mer pengar och köpa Core i7.

Annars finns det ingen anledning att anstränga din budget, och du kan ha en Core i5 tillsammans med ett hyfsat grafikkort för att uppfylla alla dina spelbehov. Du kan försöka vara “framtidssäker” och köpa en Core i7-processor, men framtiden är alltid osäker.

Vanliga frågor

Är det värt att uppgradera från i5 till i7?

Det beror på vad du vill göra. För de flesta vanliga datorspelare är svaret förmodligen inte – i5 är förmodligen tillräckligt snabb och smidig för att hålla dina pixlar stabila under alla spelsessioner du satsar på.

Där du dock kan finna i7:s bonusfunktioner användbara är om du inte bara spelar, utan streamar ditt spelande till Twitch, Youtube eller någon liknande kanal.

Varför? Därför att i7 har en hel del mer cache än i5, det är därför. En uppgradering från 12 MB till 16 MB cache ger dig en smidigare och jämnare streaming med mindre spelfördröjning. Om du streamar till plattformar och kanaler kan du också upptäcka att i7:s hyper-threading-funktioner gör din streaming snabbare och närmare realtid.

Om det är du, ja då kan uppgraderingen göra ditt spelliv smidigare och enklare. Annars är den förmodligen inte värd dina pengar.

Vad är fördelen med i7 jämfört med i5?

Om du känner ett behov av snabbhet kommer i7 att kalla på din spelarsjäl. Inte bara är dess basklocka snabbare än i5:s, du kan turboboosta den så att den klarar fler uppgifter. Vad innebär det? Betyder snabbare action, smidigare kommandoflöde och smidigare action, det är vad det betyder.

Ökningen av cacheminnet från 12 MB till 16 MB innebär att du kan lagra mer systemdata för att få enkel åtkomst vid varje tillfälle. Det är som att ha fler bilder per sekund i en videobild. Ju mer du kan komma åt sömlöst, desto smidigare kan datorn bearbeta alla data som den behöver för att ge dig högre prestanda.

Kan du uppgradera i5 till i7?

Tekniskt sett? Visst, inga problem. De är baserade på samma chipset, så du kan uppgradera från den ena till den andra. Se dock upp. Nyare chip kan kräva ytterligare uppgraderingar – till exempel DDR4. Så ta en ordentlig titt på din konfiguration och förstå hur den kommer att påverkas av att bara släppa in en i7 i mixen. Om du vill och känner att det kommer att uppgradera ditt spelliv, byt ut din i5 mot en i7.

Håller i7 längre än i5?

Om de är av samma generation bör den användbara livslängden för i5 och i7 vara ungefär densamma. Det är generationen, snarare än chipsetet, som avgör hur länge en processor håller, eftersom det är generationsskiftet som ger dig förbättringar av komponenternas livslängd.

Skillnaden som du troligen kommer att finna är mellan vad du kan göra med varje processor under dess liknande livslängd, snarare än någon stor skillnad i livslängd.

Med det sagt, om du har uppgraderat till i7 av specifika skäl som streaming eller spel kan ditt sinne spela dig ett spratt. Det verkar som om i7 håller längre än i5, eftersom spelindustrin går vidare och behöver högre specifikationer inom en generation av processorer. Med en i7 kommer du betydligt närmare vad som krävs för hardcore gaming och streaming under mycket längre tid än vad du skulle göra med en i5.